Bagaimana Berlabuh Berlabuh

Pastikan anda telah menyediakan kelengkapan yang sesuai, contohnya tali yang cukup panjang dan telah ditetapkan di tempat yang sesuai dan lain-lain. Anda boleh merujuk kepada penjual kapal tentang sebarang persoalan.

 

Apabila anda menghampiri jeti, sila memperlahankan kelajuan kapal supaya gelombang yang dihasilkan tidak memberi kesan kepada kapal lain dan orang di tepi pantai.

 

Apabila menghampiri jeti, pastikan tali tambatan telah mengikat di sisi kapal yang berdekatan kapal. Pastikan floating foam dan bola getah bergantung di tepi kapal dengan ketinggian yang sesuai.

 

Kapal menghampiri jeti dengan sudut 45 darjah, dan menukarkan kepada gear idle dan biarkan kapal menghampiri jeti dengan perlahan-lahan. Apabila jarak jeti dengan bahagian hadapan kapal tinggal beberapa meter, putarkan roda kemudi ke arah bertentangan dengan jeti, dengan ini bahagian hadapan kapal akan beralih ke arah luar pesisir, dan buritan kapal akan berayun ke arah jeti. Lepas itu, pusingkan roda kemudi ke arah jeti dan tukarkan kepada gear undur. Tukarkan gear ke neutral selepas kapal berhenti.

 

Keadaan aliran air dan angin akan memberi kesan kepada kesukaran berlabuh. Oleh itu, anda mesti memerhati keadaan angin dan air dan semasa menghampiri jeti. Kita akan bergerak bertentangan dengan arah angin semasa angin kencang dan arus kuat, kerana fenomena ini akan membantu memperlahankan kapal dan memudahkan pengendalian kapal.

Apabila angin kencang dan arus kuat

Apabila aliran angin dan arus lembut

Menghampiri jeti dengan cara bertentangan dengan arah angin dan arus apabila angin kencang dan arus kuat

Menghampiri jeti dengan cara ikuti arah angin dan arus apabila aliran angin dan arus lembut

Mengikat Tali

Tali di bahagian hadapan dan buritan kapal mesti diikat di jeti supaya kapal dapat berhenti di jeti dengan stabil. Tali haruslah diikat dengan mengambil kira factor-faktor seperti air pasang dan surut.

 

Pastikan anda fahami bagaimana menggunakan tali dan menetapkan tali dengan keadaan yang boleh guna bila-bila masa sebelum belayar.

Kapal mungkin akan tergantung di udara dan mengalami kerugian jika tidak mengambil kira air pasang dan surut.

Meninggalkan Jeti

Pastikan apabila anda mengambil kira keadaan angin, arus, ombak, pasang surut dan factor-faktor semula jadi lain sebelum meninggalkan jeti. Kebanyakan masa anda perlu menggunakan kelajuan idle untuk meninggalkan jeti. Sila pastikan anda telah membukakan ikatan tali sebelum meninggalkan jeti.

 

Apabila anda ingin meninggalkan jeti dari sisi kanan (sisi kanan berhampiran dengan pantai), tetapi tidak dapat menolak bahagian depan kapal berjauhan dari pantai, sila merujukkan langkah berikut :

 

1. Pusingkan roda kemudi ke kanan, biarkan kapal bergerak perlahan ke hadapan, bahagian depan kapal bersentuhan dengan pantai dan buritan kapal akan berjauhan dengan pantai melalui sisi kiri.

2. Apabila buritan kapal berayun ke sudut yang sesuai, memusingkan roda kemudi ke kiri dan menukarkan gear ke gear berundur, kapal akan berjauhan dengan jeti secara berundur.

3. Ulangi langkah-langkah di atas sehingga berjaya meninggalkan jeti.

 

Apabila meninggalkan jeti melalui sisi kiri (sisi kiri berhampiran dengan pantai) , boleh mengendalikan roda kemudi dengan arah yang bertentangan.

Antarabangsa

Vietnam

Thailand

Taiwan

Afrika Selatan

Belanda

Jepun

Terkini

Copyright © Cadcam Marine Pty. Ltd. All Rights Reserved