Perhatian Sebelum Berlayar Mengisi Minyak

Pastikan bahan yang mungkin menyebabkan kebakaran seperti rokok telah dipadamkan sebelum mengisi minyak. Sekiranya perlu mengisi minyak atas laut, sila pastikan kapal telah berlabuh dulu.

● Matikan enjin dan semua peralatan elektrik.

● Membuka penutup bahan api.

● Masukkan pistol minyak ke lubang tangki minyak, dalam proses isi minyak pastikan pistol minyak tidak bersentuhan dengan bahagian logam lubang tangki minyak bagi mengelakkan percikan api.

● Memeriksa sama ada kebocoran berlaku selepas pengisian 10 liter minyak. Apabila kebocoran berlaku, sila berhenti mengisi minyak dan menyelesaikan masalah ini sebelum meneruskan pengisian minyak.

● Jika petrol melimpah dari bolong tangki minyak, bermakna tangki telah penuh dan harus berhenti mengisi minyak. Cara bot berlabuh atau ditempatkan akan memberi kesan kepada kapasiti tangki minyak, jadi jumlah sebenar minyak yang diisi akan lebih kurang daripada jumlah standard.

● Keluarkan pistol minyak, ketatkan penutup tangki minyak dan lapkan petrol yang tertumpah.

Teknik Asas Belayar

Kapal digerakkan dari belakang, oleh itu, bahagian depan dan belakang kapal akan menghala ke arah yang bertentangan semasa berpusing. Sebagai contoh, apabila pusing ke kiri, bahagian hadapan kapal akan bergerak ke kiri, manakala bahagian belakang kapal akan bergerak ke kanan. Ini perlu diberi perhatian terutamanya semasa berhampiran dengan bot lain.

Bot tiada system brek seperti kereta, jika ingin ingin berhenti dengan cepat, boleh gunakan gear undur perlahan-lahan selepas memperlahankan kelajuan bot sehingga kurang daripada 10 km/hour. Penggunaan kekuatan daripada pembalikan kipas akan menghentikan bot lebih cepat.

 

Pengendalian bot berundur tidak standing dengan semasa bergerak ke depan, oleh itu, pusingan secara cepat adalah tidak digalakkan semasa berundur.

 

Bagi pemandu kapal baru, kami mencadangkan supaya anda berlatih kemahiran asas di perairan kawalan keselamatan sebelum berlayar:

 

1. Membayangkan satu jeti imaginasi dan berlatih meninggalkan jeti

2. Latihan bergerak ke hadapan, ke belakang, dan berhenti.

3. Meningkatkan kelajuan beransur-ansur, dan bergerak pada kelajuan penuh setelah menguasai teknik-teknik asas bot.

 

Sentiasa memberi perhatian terhadap sekeliling semasa berlatih, seperti kapal atau orang di sekeliling. Selain itu, di sekitar jeti atau di perairan latihan lebih ramai, gunakan gigi neutral untuk latihan.

Agihan Penumpang dan Barangan

Agihan penumpang di atas bot akan memberi kesan kepada kelajuan kapal. Penumpang di atas kapal harus mengelakkan mengubah kedudukan semasa pelayaran, kerana ini akan menjejaskan postur kapal atas permukaan air dan kecondongan trim.

 

Disebabkan agihan kakitangan kapal dan barang akan menjejaskan postur kapal atas permukaan air, jadi harus memberi perhatian apabila memuatkan peti sejuk, sauh, toolbox, air, petrol dan barang lain-lain yang lebih berat.

 

Agihan orang dan barangan perlu mendapat imbangan keseluruhan supaya kapal mempunyai prestasi atas laut.

Cara agihan yang salah

Cara agihan yang salah

Cara agihan yang betul

Bebanan yang terlalu berat di bahagian depan kapal menyebabkan kapal condong ke depan

Bebanan yang terlalu berat di buritan kapal menyebabkan kapal condong ke belakang

kapal akan dalam prestasi terbaik kalau agihan berat serata atas kapal.

Antarabangsa

Vietnam

Thailand

Taiwan

Afrika Selatan

Belanda

Jepun

Terkini

Copyright © Cadcam Marine Pty. Ltd. All Rights Reserved