Aloi Aluminium VS Gentian Kaca

Aloi aluminium dan gentian kaca adalah bahan yang paling biasa digunakan untuk menghasilkan kapal layar. Sifat-sifat aloi aluminium dan gentian kaca adalah seperti dibawah:

 

1. Kos Navigation: Berat kapal aloi aluminium adalah separuh daripada berat bot gentian kaca bawah syarat saiz dan kekuatan struktur yang sama. Bot yang lebih ringan lebih jimat bahan api.

 

2. Pengendalian dan kestabilan: Disebabkan bot aluminium lebih ringan, pengendalian dan  pergerakan relatif akan lebih lancar. Sebaliknya, kerana bot gentian kaca lebih berat, ia lebih stabil semasa keadaan gelombang teruk.

 

3. Penampilan: Selain bot aluminium yang dibina oleh Morningstar, biasanya bot aluminium syarikat lain adalah dicantum dengan kepingan tablet, dan kimpalan atau rivet. Oleh itu, penampilan bot gentian kaca kelihatan lebih kemas dan cantik. Bot gentian kaca mempunyai penampilan yang indah dan sifat aliran yang sangat baik, ini adalah kerana kain kaca boleh ubah bentuk dan melekat pada model kapal dengan menggunakan gam. Disebabkan fleksibiliti ini, bot gentian kaca mempunyai penampilan yang lehih indah berbandingkan dengan bot aluminium tradisional. Syarikat kita telah menggunakan teknologi acuan logam yang terbaru, teknologi ini mewujudkan generasi bot aluminium baru yang mempunyai penampilan yang kemas dan indah seperti bot gentian kaca.

 

4. Peralihan: Oleh kerana kos berlabuh dan penyelenggaraan yang tinggi dan terhad, tambahan pula permintaan terhadap bot bermotor yang semakin meningkat, semakin banyak bot telah diletakkan di atas tanah. Bot aluminium yang lebih ringan berbandingkan dengan bot gentian kaca memudahkan kerja menurunkan bot ke atas dam ke bawah pantai.

 

5. Kos Penyelenggaran:  Aluminium akan membentuk satu lapisan perlindungan yang takan kakisan sekiranya bersentuhan dengan udara. Ciri ini dapat melindungi kapal supaya tidak meninggalkan calaran dalam pelanggaran kecil dan akan membaik pulih. Semburan cat badan kapal aluminium bukan untuk tujuan perlindungan, tetapi untuk penampilan. Sebaliknya, bot gentian kaca memerlukan penjagaan yang teliti.

 

6. Had Umur: Bot aluminium mempunyai had umur yang lebih panjang berbanding dengan bot gentian kaca. Kerosakan dalaman gentian kaca tidak mudah dapat dikesan di permukaan gentian kaca. Oleh itu, negara-negara maju termasuk Taiwan akan mengambil kira had umur kapal semasa memilih untuk mengimport gentian kaca, tetapi bot aluminium tiada had-had semua ini. .

 

7. Perlindungan Alam Sekitar: Aluminium boleh dikitar semula. Pemilik bot gentian kaca harus mengupah orang lain untuk berurusan bot ini. Selain mengebumikan bersama sampah, gentian kaca cuma boleh dikisar menjadi serbuk dan tambah ke dalam asphalt di jalan raya.

 

8. Harga Terpakai: Harga bot aluminium lebih tinggi daripada bot gentian kaca kerana penyelenggaraan mudah, had umur panjang, dan kerosakan mudah dikesan.

 

Aluminium dibahagikan kepada tujuh jenis, Cuma aluminium-5000 dan aluminium-6000 gred marin diiktirafkan di peringkat antarabangsa dan boleh digunakan pada kapal. Aluminium lain, seperti aluminium tingkap menggunakan aluminium-2000 dan aluminium-3000, disebabkan keupayaan luluhawa terhadap air laut, adalah dilarang digunakan pada penbentukan badan kapal.

 

Antarabangsa

Vietnam

Thailand

Taiwan

Afrika Selatan

Belanda

Jepun

Terkini

Copyright © Cadcam Marine Pty. Ltd. All Rights Reserved