Aluminium 5083

Aloi yang tahan kakisan ini mempunyai intensiti yang tertinggi di antara aloi bukan haba dirawat dan digunakan untuk pembentukan kapal kargo dan kapal perang di seluruh dunia.

Perubahan kekuatan ketegangan

kekuatan kimpalan

kekuatan standard aloi

seribu paun per inci persegi pelbagai aloi aluminium sebelum dan selepas kimpalan

Unit:ksi

Struktur utama kapal siri Morningstar yang dihasilkan oleh syarikat kita, termasuk badan kapal, bingkai dan lunas adalah dibina menggunakan aluminium-5083 gred marin.

 

Kapal yang terdapat di pasaran biasa dibentuk dengan menggunakan aloi 5052. Walaupun 5052 dapat memudahkan proses pembentukan, tetapi aloi 5083 mempunyai sebanyak 1.5 kali ganda  kekuatan tegangan berbandingkan aluminium-5052. (Data disediakan oleh kilang peleburan Alcoa Inc : [1])

 

Kekuatan tegangan adalah tekanan maksimum yang boleh ditanggung oleh bahan. Kekuatan alah  merujuk kepada tegangan yang diperlukan untuk menghasilkan sejumlah kecil deformasi plastis yang ditetapkan. Sekiranya, melebihi had ini bahan tersebut tidak akan kembali ke bentuk asalnya.

Kesimpulannya, kapal yang menggunakan aluminium-5083 sebagai bahan utama boleh menanggung lebih tekanan semasa menghadapi langgaran berbandingkan dengan kapal yang menggunakan gentian kaca, keluli atau bahan-bahan yang berasaskan aluminium-5052 sebagai bahan utama.

 

5083 juga mempunyai kemampuan las yang sangat baik. Menurut ESAB (pengeluar utama peralatan las), berbanding dengan aluminium lain, 5083 di kawasan sekitar las akan kehilangan 7% daripada kekuatan tarik, sedangkan 5052 di kawasan sekitar las akan kehilangan 19% ~ 36%. [2] Panas aloi seperti 6061, akan kehilangan kira-kira 80% kekuatan tarik di kawasan kimpalan. [3]

 

Syarikat kita mempunyai 20 tahun pengalaman dalam bidang pembentukan logam serta skala R & D yang besar dan kelengkapan yang canggih. Berbanding dengan syarikat yang kecil atau yang baru menceburi bidang ini, kami mempunyai teknologi yang membolehkan kita menggunakan bahan aloi yang spesifikasinya lebih tinggi tetapi tidak mudah untuk pembentukan dan pemprosesan.

 

Kami sedia untuk membekalkan dokumen/sijil aluminium yang digunakan oleh DNV (Det Norske Veritas / DNV) .

Rujukan: (Bahasa Inggeris, external link)

[1] Alcoa - plat nipis dan tebal (dari:www.alcoa.com)

[2] ESAB – Bagaimana kimpalan memberi kesan haba terhadap zon sekitar kimpalan (HAZ) (dari:www.esabna.com)

[3] Wikipedia – Aloi 6061 (dari:www.wikipedia.org)

Antarabangsa

Vietnam

Thailand

Taiwan

Afrika Selatan

Belanda

Jepun

Terkini

Copyright © Cadcam Marine Pty. Ltd. All Rights Reserved